Meisjesnaam: Anne

Alles over de naam Anne

De meisjesnaam Anne staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 119 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 135 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Lieflijke, Begenadigde, Genade, Adelaar.

Herkomst en betekenis van de naam Anne

Anne is zowel een meisjes- als een jongensnaam: Anne is in de eerste plaats een Hebreeuwse, Franse en Engelse meisjesnaam die “genade” betekent.
Vernoemd naar de Maagd Maria was het eeuwenlang een van de beste meisjesnamen, zowel in de oorspronkelijke spelling Ann in het Engels als Anne in het Frans.Anne is nog steeds een van de meest klassieke meisjesnamen. Anderen verkiezen varianten van de oorspronkelijke Hannah of Anna, zoals Annabel of Annabella.
Anne is de naam van zes koninginnen van Engeland, de echtgenotes van Hendrik VIII, en de enige dochter van de huidige koningin Elizabeth, plus Franse en Russische royalty’s.
Anne heeft vele beroemdheden op haar naam staan, waaronder de vrouw van Shakespeare en de hedendaagse actrice Anne Hathaway, Anne of Green Gables, Anne Brenthe, Anne Frank en Anne Morrow Lindbergh, om er maar een paar te noemen.
De naam Anne wordt in Nederland ook als jongensnaam gebruikt, vooral in de Friestalige landen. De naam kan worden uitgesproken als Anne of Oeen. Als jongensnaam is het een variant van Anne en mogelijk een verkorte vorm van het Germaanse arn-naam dat “adelaar” betekent. De bekendste Nederlandse naam is Anne Frank.

Opbouw van de naam Anne

De naam Anne bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Anne is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Anne zijn .

Spelling van de naam Anne

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
N New York
N New York
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
N Nico
N Nico
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
N November
N November
E Echo