Meisjesnaam: Ava

Alles over de naam Ava

De meisjesnaam Ava staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 162 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 102 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Stem/geluid, De Begeerde, De Leven Gevende, Leven.

Herkomst en betekenis van de naam Ava

Er schijnen verschillende oorsprongen te zijn voor de naam Ava, die een variatie lijkt te zijn van de naam Eva. Zo ja, dan is de oorsprong Hebreeuws: de naam Eva wordt soms uitgesproken als Efa, Eva, Hava of Ava, afhankelijk van het land.
De naam Ava kan ook van Duitse oorsprong zijn. De naam Ava is een van de moderne varianten van het Duitse awa, met verschillende opnamen (avo, awa, awo, owo, ova) en geen exacte betekenis, maar met veel uitspraakvarianten: ava, afa, avo, ovo, ava. In de 8e en 9e eeuw werd de Duitse naam ‘aw / av-” elementen werden gebruikt. Bijvoorbeeld Avagisa, Avuldis, Awanpurc en Auwanildis, wat “stromend water” betekent of mogelijk “grootmoeder” van het Gotische awō.
De naam Ava kan ook gebaseerd zijn op de Bretonse naam Aveline, die later de Engelse naam Evelyn werd. In dit geval heeft de naam Ava dezelfde betekenis als “levend” of “levenskracht”.
In de moderne uitspraak kent de naam Ava variaties: ava, ava, ava, afa; sinds 2009 is een variant van de naam bekend uit de film Avatar. Zij was een moedergodin die het leven op de hele planeet belichaamde.
De naam is de laatste decennia weer populair geworden in Europa en de VS. Een mogelijke factor in de groeiende populariteit in de Engelstalige wereld is dat de beroemde gitarist van de Amerikaanse rockgroep Bon Jovi zijn dochter Ava noemde, die in 1997 werd geboren. Acteur Ryan Phillippe en actrice Reese Witherspoon, die ook te zien waren in de film Cruel Intentions uit 1999, zijn een beroemd echtpaar dat hun dochter ook Ava heeft genoemd en belangstelling voor de naam heeft gewekt. Een andere beroemde actrice met deze naam is Ava Gardner.

Opbouw van de naam Ava

De naam Ava bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Ava is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Ava zijn Avalon,Avalynn,Avye,Eva,Evi,Evy,Iva,Ivy.

Spelling van de naam Ava

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
V Valencia
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
V Victor
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
V Victor
A Alfa