Meisjesnaam: Aurora

Alles over de naam Aurora

De meisjesnaam Aurora staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 352 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 40 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Zonsopgang, dageraad, ochtendgloren.

Herkomst en betekenis van de naam Aurora

De Latijnse meisjesnaam Aurora betekent “zonsopgang” of “dageraad”. In de Romeinse mythologie was de naam Aurora de naam van de godin van de dageraad. In de Romeinse mythologie vernieuwde Aurora, de godin van de dageraad, zich elke ochtend en kondigde de komst van de zon aan door door de lucht te vliegen. Haar afkomst was flexibel, en voor Ovidius kon zij Palantis zijn, wat dochter van Pallas betekent, of Hyperion. Zij had twee broers en zussen, een oudere broer (Sol, de zon) en een jonger zusje (Luna, de maan). Sommige schrijvers, in navolging van Hesiod en de Griekse dichters, identificeerden Aurora als de moeder van Anemoi (wind).
In de Griekse mythologie is de godin Eos het equivalent. Ze werd meestal afgebeeld met vleugels. Zij draagt ook vaak een rood of geel kleed, soms met een zonneschijf boven haar hoofd, een aureool of lichtstralen rond haar voorhoofd, een fakkel in haar rechterhand en soms een vat (dauw) in haar hand. Zij rijden gewoonlijk in strijdwagens, getrokken door gevleugelde of vleugelloze paarden.

Verkorte vorm van de naam Aurora: Ava, Ara, Rora; semantische overeenkomsten van de naam Aurora zouden zijn met de namen Zarina, Zalema, Zoryan en Zukla. De korte naam Ava is ook een onafhankelijke naam. Aurora is veruit de meest voorkomende naam die door ouders in Italië wordt gegeven. Het wordt gevolgd door de VS en Finland. Bekende namen zijn de Noorse zangeressen Aurora en Aurora Aragon Quezon, die van 1935 tot 1944 First Lady van de Filippijnen was. Zij was ook de oprichtster en eerste voorzitster van het Filippijnse Rode Kruis. Weinig bekend feit. Prinses Aurora is de hoofdrolspeelster van de film Doornroosje, ook al komt zij slechts 16 minuten in de film zelf voor.

Opbouw van de naam Aurora

De naam Aurora bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Aurora is Latijn. Andere namen die lijken op Aurora zijn Aurore.

Spelling van de naam Aurora

Spelling volgens het internationaal alfabet

A Amsterdam
U Uppsala
R Roma
O Oslo
R Roma
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

A Anna
U Utrecht
R Rudolf
O Otto
R Rudolf
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

A Alfa
U Uniform
R Romeo
O Oscar
R Romeo
A Alfa