Meisjesnaam: Cato

Alles over de naam Cato

De meisjesnaam Cato staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 48 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 260 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De Wijze, Rein, Schoon, Zuiver – van Katharina, Scherpzinnig – van Catus.

Herkomst en betekenis van de naam Cato

Cato is een Nederlandse meisjesnaam. In België en Nederland is het een populaire naam voor ouders om hun dochters te geven. In Scandinavië, Noorwegen en Denemarken, en in de Engelssprekende landen, is Cato vaak een jongensnaam. Als vrouwelijke naam was Cato oorspronkelijk een verkorte Franse vorm van Catharina, en Cato is nu een zelfstandige naam. De mannelijke vorm gaat terug op de naam van een beroemd Romeins staatsman (234-149 v.C.). Marcus Porcius Cato Cato is het Latijnse cognomen (de derde naam van de Romeinen). Anderen beweren dat Cato van Keltische oorsprong is, niet ver van het Etruskische equivalent van Latijn catus ‘scherp’. Tijdens de Renaissance kwam de naam in gebruik in de Nederlanden; de spelling Caato is ook gevonden; de naam werd in de 17e eeuw ook in Nederland gebruikt.
De naam Cato was populair aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Daarna verdween de naam voor enige tijd uit het straatbeeld. De laatste vijf jaar is de populariteit weer aan het stijgen. Meer inspirerende variaties; Cathy, Cate, Cascada, Costa, Chasity, Chato, Cait, Cascade; Cato was ook een achternaam in de Romeinse tijd, zoals hierboven vermeld, en is dat nog steeds. Suze Cato was een bekend presentatrice in Nieuw-Zeeland en Molly Scott Cato was een bekend politica in het Verenigd Koninkrijk.
Kent u het personage Catootje uit de strip Jan, Jans en vrienden van Jan Kluis? Cato is een zeer bekend mannelijk personage in de populaire Hunger Games filmreeks. In de VS is de Cato Corporation een bekende keten van dameskledingwinkels. Het was een van de populairste Latijnse leerboeken van de Middeleeuwen en was niet alleen nuttig als Latijnse tekst maar ook als moraal voor studenten. Het werd in vele talen vertaald.

Opbouw van de naam Cato

De naam Cato bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Cato is Grieks. Andere namen die lijken op Cato zijn .

Spelling van de naam Cato

Spelling volgens het internationaal alfabet

C Casablanca
A Amsterdam
T Tripoli
O Oslo

Spelling volgens het Nederlands alfabet

C Cornelis
A Anna
T Teunis
O Otto

Spelling volgens het NAVO-alfabet

C Charlie
A Alfa
T Tango
O Oscar