Meisjesnaam: Charlotte

Alles over de naam Charlotte

De meisjesnaam Charlotte staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 79 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 192 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Vrije Man (niet Van Adel).

Herkomst en betekenis van de naam Charlotte

Charlotte is een bekende Maya-naam. De naam Charlotte is een van de Franse vrouwelijke varianten van Charles. De kleine letter -otte betekent “matig klein”. De naam werd voor het eerst gegeven door Charlotte van Savoye (1423-1483). Zij was de tweede echtgenote van koning Lodewijk XI (Valois) van Frankrijk. De naam is dus zo’n 600 jaar oud. De feestdag van de zalige Charlotte is 17 juli; de naam werd in de 17e eeuw in Groot-Brittannië geïntroduceerd. Het is de naam van een in Duitsland geboren 18e-eeuwse koningin-gemaal van Groot-Brittannië en Ierland. Charlotte Bronte (1816-1855), de oudste van de drie zusters Bronte en schrijfster van Jane Eyre en Villette, was een van hen.
Charlotte was aan het begin van de 20e eeuw heel gewoon in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Aan het eind van de 20e eeuw was de naam in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wijd verbreid. In Nederland verspreidde de naam zich snel vanaf het begin van de 20e eeuw.Charlotta is een Zweedse variant van de naam. Afgeleide vormen van de naam zijn Charley, Charli, Charlie, Lotta, Lotte, Lotte, Lottie, Tottie en Totty. Maar het kan ook, bijvoorbeeld, Karola, Karla of Carlotta (Italiaans) zijn. Spellingsvarianten die in Nederland daadwerkelijk bestaan zijn charlotte, Charlotté en CHarlotte. In Nederland zijn Charlotte Besijn (actrice) en Charlotte Wessels (zangeres) bekend.

Opbouw van de naam Charlotte

De naam Charlotte bestaat uit 9 letters. De oorsprong van Charlotte is Germaans. Andere namen die lijken op Charlotte zijn .

Spelling van de naam Charlotte

Spelling volgens het internationaal alfabet

C Casablanca
H Havanna
A Amsterdam
R Roma
L Liverpool
O Oslo
T Tripoli
T Tripoli
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

C Cornelis
H Hendrik
A Anna
R Rudolf
L Lodewijk
O Otto
T Teunis
T Teunis
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

C Charlie
H Hotel
A Alfa
R Romeo
L Lima
O Oscar
T Tango
T Tango
E Echo