Meisjesnaam: Diana

Alles over de naam Diana

De meisjesnaam Diana staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 316 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 45 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Die goddelijke kracht heeft. Hemels Schijnen.

Herkomst en betekenis van de naam Diana

Diana is een Latijnse meisjesnaam. Diana doet denken aan de Grieks-Romeinse godin Diana. De Griekse godin Artemis (door de Romeinen Diana genoemd) was de dochter van Leto en de oppergod Zeus. Haar tweelingbroer is Apollo. Als godin van de jacht, worden Artemis en Diana vaak afgebeeld met een pijl en boog. Zij leefde in het woud en werd vergezeld door mede-nimfen. De naam Diana is terug te voeren op de Proto-Indo-Europese wortel dyu of dyeus dat ‘stralend’ of ‘hemel’ betekent en div, dius, deus, diwio dat ‘god, godheid, god’ of universum betekent. De betekenis is dus “hemel”, “heilig”, “god”, “demon”, “hemel”, “universum”, “duister”, “chaos”, “afgrond”, “leegte”, “licht”, “glans”, in het algemeen “dat wat dag brengt”, “dat wat licht heeft”, “dat wat goddelijke kracht heeft”, “behorend tot leegte/afgrond/chaos”, “afkomstig uit het universum/buitenruimte”.

Diana werd reeds in het oude Rome als achternaam gebruikt, maar werd buiten de christelijke wereld slechts als een heidense naam beschouwd. In Italië komt ook de variant “Daiana” voor, gebaseerd op de Engelse uitspraak; in de 19e eeuw werd de Franse variant “Diane” populair. De beroemdste van de moderne tijd is ongetwijfeld Diana, Prinses van Wales (1961-1997), alias Lady Diana Spencer. Ze was een activiste, filantroop en lid van de Britse koninklijke familie.

Opbouw van de naam Diana

De naam Diana bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Diana is Latijn. Andere namen die lijken op Diana zijn Dana,Dane,Dani,Defne,Denne,Diane,Dina,Donna,Dyana,Liana,Qiana,Riana.

Spelling van de naam Diana

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
I Italia
A Amsterdam
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
I Izak
A Anna
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
I India
A Alfa
N November
A Alfa