Meisjesnaam: Dina

Alles over de naam Dina

De meisjesnaam Dina staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 281 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 51 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Oordeel, Vrouwelijke Rechter – Sterk, Moedig als een beer (Van Berendina).

Herkomst en betekenis van de naam Dina

Dina is een mooie meisjesnaam, en er zijn verschillende verklaringen voor de oorsprong: Dina kan een verkorte vorm (vleinaam) zijn van een oudere meisjesnaam eindigend op -dina, zoals Arendina of Berendina. Vrouwelijke afleidingen van jongensnamen met -dina komen veel voor, vooral in Drenthe en Groningen. Deze uitgang kan een eigen leven gaan leiden als Dina of Dien (vergelijk Chien en Gien). Als zelfstandige naam kan Dina ook oudtestamentisch zijn. Dina is de naam van de dochter van Jacob en Leah. En de betekenis is ‘oordeel’ of ‘vrouwelijk oordeel’ (zie Bijbel, Gen. 30:21). Als bijbelse naam is Dina ook populair bij vluchtelingengezinnen in de regio’s Cassand en Valshellen (Meertens, Zeeuwse familienaam; 28).
Een zeer populaire naam van 1900 tot 1950, toen hij in verval raakte, maar de laatste jaren weer op de lijst staat. Een populaire naam niet alleen in Nederland maar ook in België, waar Dientje een verkorte vorm van Dina is. Bekende houders zijn Dina Tersago (Vlaamse actrice) en Dina Meyers (Amerikaanse actrice).

Opbouw van de naam Dina

De naam Dina bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Dina is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Dina zijn Dana,Dane,Dani,Dinaya,Gina,Lina,Mina,Nina,Tina,Vina.

Spelling van de naam Dina

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
I Italia
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
I Izak
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
I India
N November
A Alfa