Meisjesnaam: Donna

Alles over de naam Donna

De meisjesnaam Donna staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 184 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 87 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Vrouw, Dame.

Herkomst en betekenis van de naam Donna

Donna is een Engelse vrouwelijke voornaam die in het Italiaans “vrouw” betekent. De oorspronkelijke betekenis was dichter bij “vrouw des huizes” en was een titel van respect in Italië, zoals het mannelijke “don”. Donna was dan ook de moedernaam van de perfecte vrouwelijke huisvrouw in The Donna Reed Show in de jaren 1950 en 1960.
Een andere verklaring is dat Donna de vrouwelijke vorm is van Don of Donald. Donna kan echter ook op andere manieren worden afgeleid. Donna kan van Friese oorsprong zijn, in dat geval is het verwant met het Gaelische ‘dun’ of ‘don’ = ‘heuvel’ (zie ons woord ‘dune’). Het woord komt vooral voor in plaatsnamen, zoals Lugdunum (de oorspronkelijke naam voor Lyon in Frankrijk en Leiden in Nederland). (Betekenis: “(Ierse god) Rag Hill”) Donna is soms van Latijnse oorsprong, in dat geval is het een samentrekking van ‘domina’ = ‘meester’, ‘heerser’, ‘edelvrouw’, ‘dame’ (zie Spaans ‘doña’). Varianten van Donna zijn onder meer Dominata,. Domenica en Dominica. Maria, de moeder van Jezus, wordt vaak Madonna genoemd, wat letterlijk “mijn vrouw” betekent.
Donna is ook het onderwerp geweest van vele liedjes, waaronder Richie Valen’s Donna en the Rhythm Syndicate’s Hey Donna. Misschien wel de mooiste songtitel is Dion DiMucci’s Donna de Prima Donna.

Opbouw van de naam Donna

De naam Donna bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Donna is Italiaans. Andere namen die lijken op Donna zijn Dana,Dane,Dani,Denne,Dina.

Spelling van de naam Donna

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
O Oslo
N New York
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
O Otto
N Nico
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
O Oscar
N November
N November
A Alfa