Meisjesnaam: Dua

Alles over de naam Dua

De meisjesnaam Dua staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 345 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 41 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Gebed, Smeekbede.

Herkomst en betekenis van de naam Dua

Dua (Dua, دعاء ) is een meisjesnaam in het Arabisch. Het betekent ‘gebed’. De naam Dua wordt vooral gebruikt in de moslimwereld. Het woord Dua wordt niet alleen gebruikt als naam, maar ook als islamitische term voor gebed. n In de islam is duʾ (Arabisch: ألدعاء , meervoud: ʾأدعية ) een gebed, smeekbede of verzoek waarin ook hulp of bijstand van God wordt gevraagd. Du’a is in wezen een uiting van geloof in God en gehoorzaamheid aan de behoeften van de mens. Er zijn dus twee soorten.
Type I: Du’ah al-Mas’Allah (دُعَاءُ الْمَسْأَلَة) of ‘de du’ah van het vragen’. Dit soort du’a wordt verricht door een persoon om een behoefte vervuld te krijgen of om een bepaalde calamiteit te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld, wanneer een persoon vraagt: “O God! is wanneer men vraagt. Schenk mij het goede van deze wereld en het goede van het Hiernamaals!” .
Type II: Du’ah al-Ibadah (دُعَاء ُ الْعِبَادَة ), of ‘de du’ah van aanbidding’. Zo’n du’ah omvat elke afzonderlijke daad van aanbidding. Bijvoorbeeld, wanneer een moslim bidt, zakaat geeft of vast.
Variaties op de naam zijn dus Duaa en heel mooi (maar later moeilijk te spellen, Doaordua). Duaa is een van die namen die beroemd zijn geworden door één beroemdheid: de Brits-Albanese model-zangeres Dua Lipa. Dankzij de korte, eenvoudige, moderne en aantrekkelijke naamgeving vindt het een breder publiek. Deze naam komt ook voor als familienaam.

Opbouw van de naam Dua

De naam Dua bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Dua is Arabisch. Andere namen die lijken op Dua zijn Dae,Dai,Dez,Lua.

Spelling van de naam Dua

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
U Uppsala
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
U Utrecht
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
U Uniform
A Alfa