Meisjesnaam: Doris

Alles over de naam Doris

De meisjesnaam Doris staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 243 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 59 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Geschenk van de Oceaan, Geschenk Van God.

Herkomst en betekenis van de naam Doris

Doris is een Griekse meisjesnaam die “geschenk van de zee” betekent.
In de klassieke Griekse mythologie was Doris de dochter van de zeegod Oceanus, die het leven schonk aan 50 zeenimfen met gouden haar. Doris was de moeder van de zeenimf Nereis en de naam van een district in Griekenland; Doris is ook de vrouwelijke vorm van Dorian. Doris is ook een mooie verkorte vorm van namen als Dorothy en Dorothea.
De bekendste naam is Doris Day, de artiestennaam van de beroemde Amerikaanse zangeres en actrice Doris Mary Ann Kapelhof. In Nederland staat de actrice Doris Barten bekend als Doris Barten, in Vlaanderen als Doris van Kaneghem. Doris is ook een favoriete naam voor personages in films en drama’s. Zo is Doris Vineyard de hoofdrolspeelster in de film American History X en is Doris Elward een personage in Enid Brighton’s St Clair serie. In Nederland is Doris vooral bekend van de serie met Tjitske Reidinga in de hoofdrol en de film Doris. In België is ze bekend van de stripreeks Doris Dobbel.

Opbouw van de naam Doris

De naam Doris bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Doris is Grieks. Andere namen die lijken op Doris zijn Dorian.

Spelling van de naam Doris

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
O Oslo
R Roma
I Italia
S Santiago

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
O Otto
R Rudolf
I Izak
S Simon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
O Oscar
R Romeo
I India
S Sierra