Meisjesnaam: Eleanor

Alles over de naam Eleanor

De meisjesnaam Eleanor staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 281 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 51 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De andere Aenor, God is mijn licht, Fakkel, Medelijden.

Herkomst en betekenis van de naam Eleanor

De naam Eleanor is een klassieke en krachtige meisjesnaam, afgeleid van Eleanor (/ˈ, -nɔɛ), een Oudfranse bewerking van de oude Provençaalse naam Aliénor. Sommigen menen dat het Provençaalse “Aliénor” het Franse “Eléonore” werd, dat op zijn beurt het Engelse “Eleanor” werd.
De oorsprong van de naam is enigszins onduidelijk, maar een van de eerste draagsters schijnt Eleonora van Aquitanië (1120-1204) te zijn geweest, de machtigste vrouw in het Europa van de 12e eeuw. Zij was de dochter van Aénor de Châtellerault, en nadat zij naar haar moeder Aenor was genoemd, werd zij in haar jeugd alias Aenor, of “de andere Aenor” of Aliénor genoemd, en men vermoedt dat zij deze naam tot op volwassen leeftijd heeft behouden.De naam Aénor Sommige bronnen suggereren dat de naam Aénor zelf een latinisering kan zijn van een onbekende Germaanse naam. De naam wordt ook in verband gebracht met het Arabische Ellinor “God is mijn licht” en ook met het Griekse eleos “barmhartigheid”. Het was de naam van een groep adellijke vrouwen die tijdens de Middeleeuwen in West-Europa actief waren. De naam werd naar Engeland gebracht door Eleonora van Aquitanië, die zou trouwen met Hendrik II. Eleanor van Provence, die koningin van Engeland werd als echtgenote van Hendrik III, en Eleanor van Castilië, de echtgenote van Edward I, droegen ook deze naam.
Eleanora , Eleanore , Eléanore , Éléanore , Elenora , Eleonor , Eléonor , Elinor , Élinor , Ella , Élla , Èlla , Ellie , Éllie , Ellinor , Elnora , Lenore en vele andere varianten. Er bestaan namen. Veel voorkomende bijnamen zijn Common Elle, Ella, Ellie, Elly, Nella, Nellie, Nelly en Nora.
De laatste jaren is de naam steeds populairder geworden bij Nederlandse ouders. Beroemde voorbeelden zijn Eleanor Rooseveldt.

Opbouw van de naam Eleanor

De naam Eleanor bestaat uit 7 letters. De oorsprong van Eleanor is Arabisch. Andere namen die lijken op Eleanor zijn Eleanora.

Spelling van de naam Eleanor

Spelling volgens het internationaal alfabet

E Edison
L Liverpool
E Edison
A Amsterdam
N New York
O Oslo
R Roma

Spelling volgens het Nederlands alfabet

E Eduard
L Lodewijk
E Eduard
A Anna
N Nico
O Otto
R Rudolf

Spelling volgens het NAVO-alfabet

E Echo
L Lima
E Echo
A Alfa
N November
O Oscar
R Romeo