Meisjesnaam: Eleonora

Alles over de naam Eleonora

De meisjesnaam Eleonora staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 389 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 36 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God Is Mijn Licht, Fakkel.

Herkomst en betekenis van de naam Eleonora

De naam Eleonora is een klassieke en krachtige meisjesnaam: Eleonora is een variant van Eleonr (/ˈɛ, -nɔmˈ/), oorspronkelijk een Oudfranse verbastering van de oude Provençaalse naam Aliénor De naam was een Oudfranse verbastering van de oude Provençaalse naam Aliénor. Sommigen menen dat het Provençaalse “Aliénor” het Franse “Eléonore” werd, dat op zijn beurt het Engelse “Eleonora” werd.
De oorsprong van de naam is enigszins onduidelijk, maar een van de eerste draagsters schijnt Eleonora van Aquitanië (1120-1204) te zijn geweest, de machtigste vrouw in het Europa van de 12e eeuw. Zij was de dochter van Aénor de Châtellerault, en nadat zij naar haar moeder Aenor was genoemd, werd zij in haar jeugd alias Aenor, of “de andere Aenor” of Aliénor genoemd, en men vermoedt dat zij deze naam tot op volwassen leeftijd heeft behouden.De naam Aénor Sommige bronnen suggereren dat de naam Aénor zelf een latinisering kan zijn van een onbekende Germaanse naam. De naam wordt ook in verband gebracht met het Arabische Ellinor “God is mijn licht” en ook met het Griekse eleos “barmhartigheid”. Het was de naam van een groep adellijke vrouwen die tijdens de Middeleeuwen in West-Europa actief waren. De naam werd naar Engeland gebracht door Eleonora van Aquitanië, die zou trouwen met Hendrik II. Eleanor van Provence, die koningin van Engeland werd als echtgenote van Hendrik III, en Eleanor van Castilië, de echtgenote van Edward I, droegen ook deze naam.
Eleanora , Eleanore , Eléanore , Éléanore , Elenora , Eleonor , Eléonor , Elinor , Élinor , Ella , Élla , Èlla , Ellie , Éllie , Ellinor , Elnora , Lenore en vele andere varianten. Er bestaan namen. In het algemeen, hoe zuidelijker je gaat, hoe meer er is, en hoe noordelijker, hoe meer er is. In Nederland is de naamvariant Eleonora het meest populair. Veel voorkomende bijnamen zijn Elle, Ella, Ellie, Elly, Nella, Nellie, Nelly en Nora.
De achternaam Eleonora is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder Nederlandse ouders: meer dan 1.500 vrouwen zijn naar haar vernoemd. Een van de beroemdste is de Italiaanse actrice Eleonora Duse.

Opbouw van de naam Eleonora

De naam Eleonora bestaat uit 8 letters. De oorsprong van Eleonora is Italiaans. Andere namen die lijken op Eleonora zijn Eleanor,Eleanora,Eleonore.

Spelling van de naam Eleonora

Spelling volgens het internationaal alfabet

E Edison
L Liverpool
E Edison
O Oslo
N New York
O Oslo
R Roma
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

E Eduard
L Lodewijk
E Eduard
O Otto
N Nico
O Otto
R Rudolf
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

E Echo
L Lima
E Echo
O Oscar
N November
O Oscar
R Romeo
A Alfa