Meisjesnaam: Eliana

Alles over de naam Eliana

De meisjesnaam Eliana staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 288 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 50 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Jahweh is (mijn) God, Hoogte, Verhevenheid.

Herkomst en betekenis van de naam Eliana

Eliana is een Assyrische/Akkadische, אֱלִיעָנָה (Hebreeuws), Ηλιάνα (Grieks), Ηليانا (Arabisch), is een vrouwelijke naam en deze De spelling komt voor in het Hebreeuws, Italiaans, Portugees en Spaans. De naam wordt ook gespeld als Ellianna, Eliyanah. Andere variaties zijn Iliana, Ileana en Eleana.
Het is vaak afgeleid van het Hebreeuws naar het Akkadisch en Assyrisch en wordt letterlijk vertaald als “Mijn God heeft mij geantwoord”. Het bestaat uit drie Hebreeuwse elementen: EL voor ‘God’, ANA voor ‘schoonheid’ en Yud na EL, wat duidt op bezetenheid door de eerste persoon. Er is een bijbelse passage die zegt: “Hij bouwde daar een altaar en noemde het EL (God) Eloiel (Eli, God van het patriarchale Israël)” (Gen. 33:20). En Efron antwoordde Abraham en zeide tot hem (Gen. 23:14).
Eliana kan ook zijn afgeleid van het Latijnse Aeliāna, de vrouwelijke vorm van de Latijnse achternaam Aeliānus (van de zon), die is afgeleid van het Griekse hēlios (zon). Verder is de naam verwant aan het Griekse Helene, dat een van de vele van Griekse namen afgeleide vormen kan zijn, zoals in het Oudfranse Elaine. In het Arabisch wordt het vertaald als “de stralende”.

Opbouw van de naam Eliana

De naam Eliana bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Eliana is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Eliana zijn Alana,Aleyna,Aliane,Alina,Aline,Elaine,Elena,Elian,Eliane,Elina,Eline,Ellen,Elynn,Ilana,Ilona,Olena,Oliana,Olina,Oline,Ollena,Uljana.

Spelling van de naam Eliana

Spelling volgens het internationaal alfabet

E Edison
L Liverpool
I Italia
A Amsterdam
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

E Eduard
L Lodewijk
I Izak
A Anna
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

E Echo
L Lima
I India
A Alfa
N November
A Alfa