Meisjesnaam: Eva

Alles over de naam Eva

De meisjesnaam Eva staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 16 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 499 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De Moeder Van Alle Levenden, De Leven Gevende.

Herkomst en betekenis van de naam Eva

Eva is een Hebreeuws woord dat “leven-gever” betekent. Het is afgeleid van de Hebreeuwse naam Hawa, wat “leven-gevend” of “levend” betekent. Volgens de Bijbel is zij natuurlijk de stichteres van de mensheid. In een moderne context kan het woord vertaald worden als “levend”. Er zijn varianten van de naam Ewa in het Duits en Pools, Evita (kleine Eva) in het Spaans en Eve in het Engels. In andere talen zijn er afleidingen Eveline, Evi en Evy. Typisch Nederlandse vormen zijn Evelien, Eef, Eefje en Eefke; Evelien en soortgelijke vormen waren oorspronkelijk verkleinwoorden. De Engelse naam Evelyn kan een andere etymologische oorsprong hebben. Er wordt ook gezegd dat het is afgeleid van het oude Egyptische Hewa, het Perzische Eva en het Maleise Evuzus.

Eva is ook een samentrekking van mannelijke namen als Evstigney en Eutropius, maar ook van vrouwelijke namen als Evangeline, Eugene, Evdokia en Eunice. Een variant van deze naam, Ava, is ook een zelfstandige naam. De petite Evita is ook een naam op zich.

Opbouw van de naam Eva

De naam Eva bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Eva is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Eva zijn Ava,Evangelina,Evangeline,Evi,Evie,Evy,Iva,Ivy.

Spelling van de naam Eva

Spelling volgens het internationaal alfabet

E Edison
V Valencia
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

E Eduard
V Victor
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

E Echo
V Victor
A Alfa