Meisjesnaam: Féline

Alles over de naam Féline

De meisjesnaam Féline staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 142 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 119 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Vruchtbaar, Geluk Brengend, Gelukkig.

Herkomst en betekenis van de naam Féline

Féline is een meisjesnaam die vooral voorkomt in België en Nederland, waar Féline (ook Feline) waarschijnlijk een vrouwelijke versie is van de Romeinse voornaam Felix, en dus hetzelfde betekent: geluk, geluk en vruchtbaarheid. Evenals de vrouwelijke vorm Felicitas, was het de Romeinse naam van een godin van vruchtbaarheid en geluk. Féline kan ook afgeleid zijn van het Latijnse felinus (als een kat).
Afgeleide namen voor katachtigen zijn Felien, Félien, Féline, Feleena[4], Felina, Fèline en Felinè.
In Nederland werd de naam vóór de jaren tachtig zelden gebruikt, maar sinds de eeuwwisseling is hij bijzonder populair. Voor België laten de cijfers sinds 1995 een soortgelijke tendens zien: de naam Feline komt vooral in Nederland en België veel voor, terwijl Duitse en Deense ouders ook voor Feline kiezen. Belgische ouders kiezen vaker voor Feline dan Nederlandse ouders; Feline Gast is een deelneemster aan Love Island; Feline Ragas is de dochter van de Nederlandse acteurs Bastiaan Ragas en Tooske Breugem; de Deense 2015 Miss Universe heet Cecilie Feline Wehrenberg. In de Disneyfilm Bambi, is de kat Bambi’s vriendin. Leuk weetje: In het Engels betekent ‘feline’ (als bijvoeglijk naamwoord) ‘kat-‘.

Opbouw van de naam Féline

De naam Féline bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Féline is Latijn. Andere namen die lijken op Féline zijn Céline.

Spelling van de naam Féline

Spelling volgens het internationaal alfabet

F Florida
E Edison
L Liverpool
I Italia
N New York
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

F Ferdinand
E Eduard
L Lodewijk
I Izak
N Nico
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

F Foxtrot
E Echo
L Lima
I India
N November
E Echo