Meisjesnaam: Gaia

Alles over de naam Gaia

De meisjesnaam Gaia staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 399 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 35 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Aarde (Griekse godin), Verheugen (van Latijnse Gaius).

Herkomst en betekenis van de naam Gaia

Gaia is een mooie meisjesnaam van Griekse oorsprong. Deze naam is echter het meest geliefd bij Italiaanse ouders. Daar wordt deze naam zelfs aan jongens gegeven. De naam Gaia is ook populair in Zwitserland, waar … is ook in Nederland In België kiezen weinig ouders voor deze naam. Kortom, de naam Gaia is een Griekse meisjesnaam met verschillende betekenissen.
Griekse godin van de aarde en universele moedernaam. Klaar voor een vleugje geschiedenis? In de Griekse mythologie is Gaia (poëtische vorm van Oudgrieks Γαῖα, Γῆ Gē ‘land’ of ‘aarde’), ook gespeld Gaea, de personificatie van de aarde, één van de Griekse oergoden. Gaea is de voorouderlijke moeder van al het leven. Zij was de moeder van Uranus (de hemel), uit wier seksuele vereniging zij de Titanen (ouders van veel van de Olympische goden), Cyclopen en Reuzen voortbracht, en de moeder van Pontus (de zee), uit wier vereniging zij de zeegoden voortbracht. Het Romeinse equivalent van het pantheon is Terra.
Gaia is ook een niet-verwante Latijnse naam, de vrouwelijke vorm van Gaius, die zou zijn afgeleid van gaudere “zich verheugen”.
In Nederland is er ook een variant die Gaïa of Gaìa heet, maar die is minder populair bij de ouders. Bekende dragers van deze naam zijn onder meer de Maltese zangeres Gaïa Couch. Gaia Germani is een beroemde Italiaanse actrice, Gaia Jacquet-Matteis (actrice en model) en actrice Emma Thompson gaf haar dochter de naam Gaia, omdat zij zich aangetrokken voelde door het ecologische element, en andere “groene” ouders zouden haar voorbeeld kunnen volgen. Acteur Ramey Arkay noemde zijn dochter Gaia Arkay in 2012. Gaia Giselle Ramirez Land (2013) is de dochter van actrice Dania Ramirez & regisseur John Amos Beverley Land.

Opbouw van de naam Gaia

De naam Gaia bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Gaia is Grieks. Andere namen die lijken op Gaia zijn Caia,Gabi,Gaby,Gerd,Gigi,Gina,Gwen,Kaia.

Spelling van de naam Gaia

Spelling volgens het internationaal alfabet

G Gallipoli
A Amsterdam
I Italia
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

G Gerard
A Anna
I Izak
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

G Golf
A Alfa
I India
A Alfa