Meisjesnaam: Holly

Alles over de naam Holly

De meisjesnaam Holly staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 468 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 29 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Wonend bij de open plek (van Hol léah), Hulstboom..

Herkomst en betekenis van de naam Holly

Holly is een mooie Engelse en Ierse meisjesnaam. De naam Holly is afgeleid van het Oud-Engels en heeft verschillende betekenissen. De naam hulst betekent specifiek “hulstboom”, een botanische naam die in het begin van de 20e eeuw begon te worden gebruikt. De naam wordt vaak gegeven aan een dochter die rond de kerstvakantie wordt geboren. Maar verder terug is Holly een Britse achternaam en een voornaam die vooral voor jongens voorkomt.
Holly is een bekende Britse of Ierse familienaam (variant Holly) De naam is waarschijnlijk plaatsgebonden, uiteindelijk afgeleid van Oudengels hol lēah “[woning bij] open plek door holte”. In Ierland werd het ook gebruikt als vertaling van de naam Mac Cuilinn, afgeleid van de Gaelische naam cuileann voor de eerder genoemde hulstboom. De mannelijke namen Holly en Hollie zijn afgeleid van familienamen, maar zijn sinds het midden van de 20e eeuw, toen vrouwelijke namen populairder werden, in onbruik geraakt; Hollis is een Engelse familienaam die is afgeleid van het Middeleeuws-Engelse holis ‘wonen bij de hulstboom’ en werd gebruikt als mannelijke achternaam. Tegenwoordig is Holly eigenlijk alleen een meisjesnaam. Holly (variant Hulst, Holly) werd voor het eerst als meisjesnaam gebruikt in de 20e eeuw, als een “botanische” naam voor meisjes die verband hield met, of althans secundair verwant was aan, de hulstboom. De vrouwelijke naam was al bekend in de Verenigde Staten sinds de jaren 1930, maar werd gepopulariseerd door Holly Golightly, de socialite hoofdrolspeelster in Truman Capote’s Breakfast at Tiffany’s (1958), en werd verfilmd met Audrey Hepburn in 1961. De naam van het personage zou een afkorting zijn van Holiday (en niet van de naam van de plant).
Jolly Holly is een van de favoriete namen voor kerstbaby’s, omdat het doet denken aan de iconische struik met donkergroene bladeren en felrode bessen. En Holly is een van de beste babynamen voor december, omdat het de decemberbloem is.
In het echte leven, is zij de actrice Holly Hunter. Holly Hunter is een mooie combinatie. Ze is een beroemde operazangeres uit Wales. Beroemd is ze als rockster Buddy Holly. Holly Short is een sprookjesfiguur uit Eoin Colfer’s roman Artemis Fowl. En in Galsworthy’s The Forsyte Saga, zijn Holly en Jolly broer en zus. In Nederland is Holly Mae Brood bekend als Holly Mae Brood.

Opbouw van de naam Holly

De naam Holly bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Holly is Engels. Andere namen die lijken op Holly zijn Polly.

Spelling van de naam Holly

Spelling volgens het internationaal alfabet

H Havanna
O Oslo
L Liverpool
L Liverpool
Y Yokohama

Spelling volgens het Nederlands alfabet

H Hendrik
O Otto
L Lodewijk
L Lodewijk
Y Ypsilon

Spelling volgens het NAVO-alfabet

H Hotel
O Oscar
L Lima
L Lima
Y Yankee