Meisjesnaam: Jana

Alles over de naam Jana

De meisjesnaam Jana staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 482 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 28 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God is genadig, Mijn liefde, mijn ziel, Het Paradijs.

Herkomst en betekenis van de naam Jana

Jana is een mooie meisjesnaam. Het is divers van oorsprong en dus van betekenis. Sommige bronnen suggereren dat Jana een Nederlandse naam is, afgeleid van Jan. Wij beschouwen Jana als een Slavische naam. In de Tsjechische Republiek bijvoorbeeld is deze naam meer dan 250 000 keer aan ouders gegeven. In Nederland komt deze naam minder dan 1000 keer voor (naar onze mening is dat positief!). . En deze naam komt van oudsher voor in vele andere talen en streken. In het Perzisch (Perzisch: جانا) betekent Jana ‘mijn liefde, mijn ziel’. In het Hebreeuws betekent Jannah “God is genadig”. In het Arabisch is Jana, een afkorting van Jannah (Arabisch: جنّة), een paradijselijk begrip in zowel de Islam als het Christendom. In Cantabrië is Jana de vrouwelijke vorm van de Keltische god Jano, gebaseerd op de Romeinse mythe Janus. De Romeinse godin Diana werd ook Jana genoemd. In het Braziliaans Portugees is Jana een afkorting van Janaina, een naam die oorspronkelijk uit India en Afrika komt en “koningin van de zee” of “moeder van de vissen” betekent. Jana is dus een mooie en veelzijdige naam. Er bestaan veel beroemde vrouwen met deze naam, vooral in Oost-Europa. Bijvoorbeeld, de tennisster Jana Novotnar.

Opbouw van de naam Jana

De naam Jana bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Jana is Slavisch. Andere namen die lijken op Jana zijn Dana,Hana,Iana,Jane,Janke,Janna,Janne,Janny,Jin,Jona,Juna,June,Juno,Lana,Oana,Rana,Sana,Yana.

Spelling van de naam Jana

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
A Amsterdam
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
A Anna
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
A Alfa
N November
A Alfa