Meisjesnaam: Jane

Alles over de naam Jane

De meisjesnaam Jane staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 215 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 70 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God Is Genadig.

Herkomst en betekenis van de naam Jane

Jane is een meisjesnaam; Jane is een veel voorkomende naam voor meisjes over de hele wereld, vooral in Engelssprekende landen; hij komt zo vaak voor dat er gewone vrouwennamen als “Jane Doe” en “Plain Jane” zijn ontstaan. De naam Jane is van Engelse oorsprong en betekent “God is barmhartig”. Sommigen menen dat Jane is afgeleid van de oude Franse naam Jehanne, en verder van de Hebreeuwse naam Yochanan, wat ‘Jahweh is genadig’ betekent. Jane begon in het midden van de 16e eeuw te worden gebruikt als synoniem voor Joan.
Jane kent talrijke spelling- en uitspraakvarianten in verschillende culturen en talen over de hele wereld. Enkele van de meest voorkomende naamvariaties zijn.

Jana (koffieplant)
– Yanetka
– Jahnes (Zweeds en Fins).
– Janet (Engels).
– Janet (Portugees).
– Jain (Engels).
– Jeanne.
– Jenica (Roemeens).
– Jenka (Tsjechische Republiek).
– Jenne (Nederlands).
– Djinn (Keltisch).
– Joanne (Engels).
Veel mensen zullen de naam kennen van het duo Tarzan en Jane. De naam komt ook vaak voor in de literatuur. Jane Austen, schrijfster van Pride and Prejudice en Emma. Ook als personage, zoals in Jane Eyre en Jane Bennet.

Opbouw van de naam Jane

De naam Jane bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Jane is Engels. Andere namen die lijken op Jane zijn Dane,Jana,Janeira,Janke,Janna,Janne,Janny,Jin,Jona,Juna,June,Juno.

Spelling van de naam Jane

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
A Amsterdam
N New York
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
A Anna
N Nico
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
A Alfa
N November
E Echo