Meisjesnaam: Juliëtte

Alles over de naam Juliëtte

De meisjesnaam Juliëtte staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 214 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 71 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De Jeugdige, Aan Jupiter Gewijd.

Herkomst en betekenis van de naam Juliëtte

Juliette is een bekende en mooie Franse meisjesnaam. De naam Juliette betekent ‘kleine Juliet’; Juliette voegt iets extra’s toe aan Juliet door de laatste lettergreep nadrukkelijk uit te spreken.
Juliet is in de Middeleeuwen ontstaan als een verkorte vorm van Julian, dat in die tijd vooral een vrouwennaam was. Het was uiteindelijk afgeleid van de Romeinse achternaam Julius. Enkele prominente vrouwen zijn Julia Augusta (ook bekend als Livia Drusilla), echtgenote van keizer Augustus, en Julia de Oudere, dochter van Augustus en echtgenote van Tiberius. De oorsprong ervan is in nevelen gehuld, maar het zou kunnen zijn afgeleid van het Latijnse iuvenis dat “jeugdig” betekent, het Griekse ioulos dat “braamstruik” betekent en Jovis, een vorm van Jupiter die “hemelse vader, hemelse vader” betekent. Naamvarianten zijn Juliet en Giulietta. Een afgekorte variant van de naam is Julie.De naam Juliette is in Nederland al meer dan 30 jaar erg populair. En de laatste vijf jaar is er een korte versie van Julie bijgekomen. Juliette Binoche (actrice) en Juliette Lewis (zangeres) zijn de bekendste. In Nederland zijn onder meer Juliette van Ardenne (actrice) bekend.

Opbouw van de naam Juliëtte

De naam Juliëtte bestaat uit 8 letters. De oorsprong van Juliėtte is Frans. Andere namen die lijken op Juliëtte zijn .

Spelling van de naam Juliëtte

Spelling volgens het internationaal alfabet

J Jérusalem
U Uppsala
L Liverpool
I Italia
E Edison
T Tripoli
T Tripoli
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

J Jan
U Utrecht
L Lodewijk
I Izak
E Eduard
T Teunis
T Teunis
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

J Juliett
U Uniform
L Lima
I India
E Echo
T Tango
T Tango
E Echo