Meisjesnaam: Lana

Alles over de naam Lana

De meisjesnaam Lana staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 152 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 110 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Licht, Kalm Als Stille Wateren, Aantrekkelijk, Kleine rots.

Herkomst en betekenis van de naam Lana

Lana is een vrouwelijke voornaam. Het is een verkorte vorm van verschillende namen. De oorsprong is waarschijnlijk Slavisch, bijv. als afkorting van Svetlana. Tegenwoordig komt de naam vaker voor in Engelssprekende landen, het voormalige Joegoslavië en Rusland. Lana kan ook zijn afgeleid van de Germaanse naam Alana of de Griekse naam Helen.
Het kan ook van Ierse Gaelic oorsprong zijn, ailin betekent “kleine rots”. Het Ierse gebruik van de naam is wellicht afgeleid van de uitdrukking a leanbh, die werd gebruikt om kinderen een naam te geven. Lana heeft ook een betekenis in Hawaii. In het Hawaïaans betekent het ‘kalm als stilstaand water’ of ‘drijvend’.
In de Engelssprekende wereld werd de naam populair gemaakt door actrice Lana Turner. In de VS kennen we Lana Del Rey en in Nederland is Lana Wolff een bekende muzikante.

Opbouw van de naam Lana

De naam Lana bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Lana is Slavisch. Andere namen die lijken op Lana zijn Dana,Hana,Iana,Jana,Lena,Leni,Lina,Linn,Luna,Lune,Lyna,Lynn,Oana,Rana,Sana,Yana.

Spelling van de naam Lana

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
A Amsterdam
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
A Anna
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
A Alfa
N November
A Alfa