Meisjesnaam: Kira

Alles over de naam Kira

De meisjesnaam Kira staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 369 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 38 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Lichtstraal (van Kiran), Heer (van Griekse Kurios), Zon (van Perzische Koeroesj).

Herkomst en betekenis van de naam Kira

Kira is een mooie meisjesnaam met meerdere betekenissen, mogelijk een vrouwelijke vorm van de naam Kiran, uitgesproken als /ˈkɪ KEER-ən. Kiran is van oorsprong Hindi en Sanskriet en betekent “een lichtstraal”. In het Oud-Hebreeuws betekent keren zowel “hoorn” als “lichtstraal”. Behalve in het Sanskriet en het Hebreeuws lijkt het woord zijn oorsprong te hebben in het Egyptisch en Perzisch, waar het woord Ki-Ra, dat “als Ra” betekent, voorkomt. De Perzische koningsnaam Kūrosh (کوروش, Kūrosh) wordt geïnterpreteerd als het Griekse Κύρος (kýros), dat duidelijk is gemodelleerd naar het Griekse κύριος (kýrios ‘Heer’), en de vrouwelijke vorm κυρία (kyría) kan ook worden opgevat als een variant, Kira (of Kira) Dit is omdat. Zo wordt de naam ook gebruikt als de vrouwelijke vorm van het Griekse bijvoeglijk naamwoord Cyril.
In het Russisch is Kyra (Ки́ра) de vrouwelijke vorm van de mannelijke naam Kir, wat “meesteres, heerser” betekent, maar het wordt soms vertaald als “leider van het volk”, “iemand die door het volk wordt gerespecteerd” of “minnaar”. Kira kan ook in het Russisch zijn ontstaan uit de Perzisch-Griekse naam Kyra. Het is ook mogelijk dat Kira een samentrekking is van de zeldzame oude mannelijke naam Avvakir.

Kira is een van een aantal verenigde vormen van de naam Ciara, die in het Iers “zwart haar” betekent.

Kira betekent ook ‘sterke vrouw’ in het Slavisch.

Er is ook een Japanse naam in romaji geschreven als Kira, die in Japan zowel als achternaam als als voornaam voorkomt (bv. Kira in de provincie Mikawa). Kira betekent ook ‘glanzend, stralend’ in het Japans.

Varianten zijn Kaira, Keera, Keira, Kiera, Kyra, Kyrah, Kyreena, Kyrha, Kyria, Kyrene, Kyrra en Kirra. In het Hindoeïsme, betekent het heilige bel. Gebruikt in religieuze ceremonies. Bekende namen zijn de Russische Kyra Kirilovna, Kyra Kosarin en realityster Kyra Girard. ‘Kira’ is ook een favoriete naam in boeken, series en films. Kira is de hoofdpersoon van Lois Lowry’s Gunjun. Kira Forss is de gele Dino Power Ranger in de TV serie Power Rangers Dino Thunder.

Opbouw van de naam Kira

De naam Kira bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Kira is Slavisch. Andere namen die lijken op Kira zijn Hira,Kiran,Kyra,Mira,Zira.

Spelling van de naam Kira

Spelling volgens het internationaal alfabet

K Kilogramme
I Italia
R Roma
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

K Karel
I Izak
R Rudolf
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

K Kilo
I India
R Romeo
A Alfa