Meisjesnaam: Lina

Alles over de naam Lina

De meisjesnaam Lina staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 29 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 371 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Jonge palmboom, Teder, Vriendelijk, Zacht.

Herkomst en betekenis van de naam Lina

Lina is een Arabische meisjesnaam (Arabisch schrift: ( لينا ) De naam Lina is afgeleid uit de Koran en betekent “jonge palmboom”. Het is een populaire naam, en niet voor niets: Lina kan ook worden gebruikt als Elina of Alina. In ieder geval is het een zeer zachte naam, die in bijna alle talen gemakkelijk is uit te spreken.
De naam Lina komt ook voor in vele andere landen. Het is een Spaanse, Engelse, Italiaanse, Russische en Zweedse vrouwelijke naam, een samentrekking van verschillende namen eindigend op -lina, zoals Catalina, Angelina, Carmelina, Carolina, Emelina, Marcellina, Nicolina, Rosalina en Jacrina. Lina is een vrouwelijke vorm van Lino, Lin Līna is een Letse meisjesnaam.

Lina is een veel voorkomende voornaam voor vrouwen in Spanje, Arabische landen zoals Egypte en Marokko, Frankrijk, Italië, Centraal-Azië, Estland, Letland en Litouwen, vooral diegenen die na 1980 geboren zijn. Het heeft wortels in het oude Perzisch, Grieks, Duits en Arabisch.

Hij wordt ook steeds populairder als voornaam voor vrouwen in Duitsland. Het werd oorspronkelijk gebruikt als een verkorte vorm van namen zoals Karolina, Nikolina, Adelina, Evelina en Paulina. Aangezien “Lina” een samentrekking is, heeft het op zichzelf geen betekenis in het Zweeds. In het Deens en Noors wordt het gespeld als “Line”. Lina is een van de meest populaire vrouwelijke namen in Frankrijk vanaf 2019.
Griekse spelling: “Λίνα”. Grieks voor “zonlicht”, soms verwijzend naar de olijfkroon die voor helden wordt gebruikt.
In het Perzisch betekent het, zoals hierboven vermeld, “licht”, “lichtstraal” of “mooi meisje”.
Lina is ook een samentrekking van vrouwennamen die eindigen op “-lina”, zoals Angelina, Evangelina, Carolina en Melina.
Lina is ook de vrouwelijke vorm van de voornaam Linas, die veel voorkomt bij mensen van Litouwse afkomst. Het kan ook worden opgevat als een ongebruikelijke vrouwelijke vorm van Linus.
In het Russisch is Lina (Ли́на) een verkleinwoord van de vrouwelijke naam Avelina [7].
De naam Lina heeft ook wortels in Frankrijk en China. In het Chinees betekent “丽” “mooi” en “娜” betekent “elegant”.

Opbouw van de naam Lina

De naam Lina bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Lina is Arabisch, Grieks en Perzisch.. Andere namen die lijken op Lina zijn Dina,Gina,Lana,Lena,Leni,Lian,Lien,Linda,Linde,Lindy,Linn,Linne,Luna,Lune,Lyna,Lynn,Mina,Nina,Tina,Vina.

Spelling van de naam Lina

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
I Italia
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
I Izak
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
I India
N November
A Alfa