Meisjesnaam: Louise

Alles over de naam Louise

De meisjesnaam Louise staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 126 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 131 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Beroemde Strijder.

Herkomst en betekenis van de naam Louise

Louise is een mooie meisjesnaam. Louise is een Franse meisjesnaam, de vrouwelijke vorm van Louis (Lodewijk). Er zijn varianten zoals Louisa en Louisa, en de verkorte vorm Roes is gebruikelijk in Nederland.
Louis (oorspronkelijk “Chlodowig”) is een naam met twee Germaanse wortels (lod- “glorie” of “buit”, -wig “strijd”). Als zodanig betekent het “strijder voor glorie” of “strijder voor buit”.
Er zijn variaties in vele talen en landen. Bijvoorbeeld: Luize, Loisa, Heloise, Louiza (Arabisch), Luisa (Spaans, Italiaans), Louise, Louisa (Frans), Luiza (Pools), Luise (Duits), Lovisa (Zweeds), Louisa, Lovisa , Luigia , Luisa, Luísa , LuiseLudovica (Italiaans), Luísa (Portugees) en Loes (Nederlands) onder anderen. Natuurlijk zijn er ook verkorte vormen zoals Lou , Lóu en Lulu . Louise is een koninklijke naam. Verschillende keizerinnen, koninginnen en prinsessen zijn naar haar vernoemd. In de Nederlanden, de vierde vrouw van Willem van Oranje (!) staat bekend als Louise de Coligny. Prinses Frederica Louisa Wilhelmina van Pruisen, echtgenote van Willem I, werd de eerste koningin der Nederlanden en groothertogin van Luxemburg. Ze heette Mimi. Louise is ook zeer populair als tweede naam. Bijvoorbeeld, Madonna is Madonna Louise Ciccone en Meryl Streep is eigenlijk Mary Louise Streep. In Nederland heet Famke Louise, bijvoorbeeld.

Opbouw van de naam Louise

De naam Louise bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Louise is Frans. Andere namen die lijken op Louise zijn Lotus,Louisa,Luisa.

Spelling van de naam Louise

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
O Oslo
U Uppsala
I Italia
S Santiago
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
O Otto
U Utrecht
I Izak
S Simon
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
O Oscar
U Uniform
I India
S Sierra
E Echo