Meisjesnaam: Luna

Alles over de naam Luna

De meisjesnaam Luna staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 30 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 369 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Maan, Tot Apollo Behorend.

Herkomst en betekenis van de naam Luna

Luna is een vrouwelijke naam van Latijnse oorsprong en betekent maan. Luna is een maangodin in de Romeinse mythologie. Ze is gelijk aan Selene, de Griekse godin van de maan. Later werd zij vereenzelvigd met Diana en Hecate.
Luna is al sinds eind jaren negentig een populaire naam in Nederland. En het is ook populair in de VS, Frankrijk en Brazilië. Met haar romantische achtergrond als maangodin uit de Romeinse mythologie, de namen van literaire figuren en beroemdheden, en trendy woo-klanken als Juno, Jude, Luca, Juniper, Ruby en Louisa, heeft Luna alle ingrediënten voor een succesvolle babynaam. De naam Luna komt ook veel voor als familienaam, vooral in Spaanssprekende landen.
Er zijn variaties op de spelling van Luna, zoals Lunah en Loona. De naam Luna zelf kent variaties als Lunetta en Lunette.
John Legend en Chrissy Teigen kozen in 2016 luna als naam voor hun dochter – een keuze geïnspireerd door de bloedmaan die zich rond de tijd van haar geboorte voordeed.
Er zijn verschillende fictieve Luna’s, waaronder Luna Lieflang (Luna Lovegood) in Harry Potter. En toeval of niet, de opkomst van de naam valt samen met de verschijning van Luna Lovegood, een geliefd personage dat voor het eerst verscheen in Harry Potter en de Orde van de Feniks, gepubliceerd door J.K. Rowling in juni 2003. In dat jaar kwam de naam Luna voor het eerst sinds 1921 voor in de lijst van de beste 1.000 babynamen in de Verenigde Staten. Er zijn ook fictieve Luna’s, zoals Luna uit Sailor Moon en Prinses Luna uit De avonturen van Peter Pan.

Opbouw van de naam Luna

De naam Luna bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Luna is Latijn. Andere namen die lijken op Luna zijn Juna,Lana,Lena,Leni,Lina,Linn,Luèn,Luna Mae,Luna Rose,Lunah,Lune,Lunja,Lyna,Lynn,Yuna.

Spelling van de naam Luna

Spelling volgens het internationaal alfabet

L Liverpool
U Uppsala
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

L Lodewijk
U Utrecht
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

L Lima
U Uniform
N November
A Alfa