Meisjesnaam: Mia

Alles over de naam Mia

De meisjesnaam Mia staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 35 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 351 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Geliefde, Schone, Ster van de zee, Klein, Mijn.

Herkomst en betekenis van de naam Mia

Mia is een korte, lieve en internationale meisjesnaam. De naam Mia is eigenlijk populair over de hele wereld, dus internationaal. De naam Mia is een verkorte vorm van Maria. En de betekenis van Maria is veelbesproken… Er zijn meer dan 60 verklaringen voor de naam. De meest voorkomende verklaring is. Maria was oorspronkelijk een Egyptische naam die ‘goed van vorm’, ‘mooi’, ‘bemind door de (oud-Egyptische) god (Amon)’ betekent; Hiëronymus († 420) zegt dat Maria ‘stilla maris’ = ‘druppel van de zee’ betekent en ‘stella maris’ = ‘ster van de zee’ of ‘(de Hij speculeert dat zij werd verbasterd tot “de verhevene (boven) de zee”. Bovendien wordt in veel namen vermeld dat Maria van oorsprong Hebreeuws is, wat dan te maken heeft met “bitter” of “weerbarstig”. Dat komt omdat bijna alle betekenissen van deze naam een positieve connotatie hebben. De naam Maria is ook afgeleid van de vrouwelijke vorm van de Romeinse naam Marius. Toen het christendom zich over het gehele Romeinse Rijk verspreidde, werd het de latinisering van de naam Miriam, d.w.z. Maria, de moeder van Jezus. Maria (Grieks: Μαρία) is een vorm van de naam die in het Nieuwe Testament naast Maryam (Μαριάμ) wordt gebruikt. De naam is afgeleid van het Syro-Aramese Maryam, van het bijbels Hebreeuwse Miriam. Als gevolg van de gelijkenis en de gewenning zijn de Latijnse oorspronkelijke naam Maria en de Hebreeuwse afleiding Maria samengesmolten tot één naam Mia heeft haar moeder Maria ingehaald om de nummer één naam te worden voor meisjes die beginnen met de letter M. In de moderne tijd wordt Mia gebruikt als bijnaam voor namen als Amelia, Emilia en Miriam. Mia is vermoedelijk de dochter van Nina, of Maya, en kleindochter van Maria. Nuttig voor ouders die een eenvoudige, moderne naam willen, maar ook voor hen die een naam met echte diepgang willen, aangezien hij afkomstig is van Maria, drukt Mia een uitgesproken vrouwelijkheid uit terwijl ze de krullen en tierelantijnen van namen als Isabella en Olivia vermijdt.
Afkomstig uit Scandinavië en Italië. De naam valt samen met het Italiaanse en Spaanse woord “mia”, dat “mijn” betekent.
Deze naam was in de jaren zeventig al gebruikelijk in Zweden en Denemarken; in de jaren negentig werd hij steeds populairder in Engelssprekende landen. In Nederland werd het vooral populair na 2000. Bekende houders zijn de Amerikaanse actrice Mia Farrow (1945-) en de Amerikaanse voetballer Mia Hamm (1972-). Mia’s succes is grotendeels te danken aan Mia Farrow. Haar naam verscheen voor het eerst in de US Top 1000 in 1964, hetzelfde jaar dat Farrow bekendheid kreeg in de nachtelijke soap Peyton Place. De naam is ook populair bij kinderen van Kate Winslet is de moeder van Mia Honey en Ian Ziering is de vader van Mia Lauren. In Nederland en België behoren Mia Gomers (atlete) en Mia Doernaerts (journaliste) tot degenen die deze mooie naam dragen.

Opbouw van de naam Mia

De naam Mia bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Mia is Scandinavisch. Andere namen die lijken op Mia zijn Lia,Mae,May,Mei,Mijs,Miki,Mila,Mimi,Mina,Mint,Mira,Miro,Miya,Moa,Tia.

Spelling van de naam Mia

Spelling volgens het internationaal alfabet

M Madagaskar
I Italia
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

M Maria
I Izak
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

M Mike
I India
A Alfa