Meisjesnaam: Olivia

Alles over de naam Olivia

De meisjesnaam Olivia staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 5 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 623 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Olijfboom, Olijfboomplanter, Elf, Natuurgeest, Leger, Heer.

Herkomst en betekenis van de naam Olivia

Olivia is een klassieke naam, maar ook een populaire meisjesnaam. Zoekt u een meisjesnaam met moderne elegantie? Misschien heb je het in Olivia gevonden. Deze naam is zeer populair bij ouders in België (nr. 1 in 2021) en in Nederland. De meisjesnaam Olivia is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse oliva “olijfboom, olijftak”, een symbool van vrede. In de oudheid speelde de olijfboom een belangrijke economische rol vanwege zijn olie. De boom groeit langzaam. De vernietiging van de olijfboom door de oppositie was dus een grote slag, maar aan de andere kant was het ook een teken van vrede als het zich vreedzaam ontwikkelde. De naam Olivia kan ook zijn ontstaan uit de invloed van Olivier. Het is mogelijk dat de naam populair is geworden of is ontstaan vanwege de gelijkenis met een Germaanse naam. In dat geval kan een naam beginnend met “Alf” worden overwogen. Betekenis ‘natuurgeest, fee’. De naam Olivia komt ook voor in de Ursula legende. In het Verenigd Koninkrijk werd Olivia populair door literaire invloeden, herinnerend aan Olivia in Shakespeare’s Twelfth Night en Olive in Goldsmith’s The Vicar of Wakefield Olivia is de populairste meisjesnaam beginnend met O in de Verenigde Staten. Na de première van Scandal in 2012 schoot de populariteit van Olivia omhoog dankzij de krachtige hoofdrolspeelster van de tv-show Olivia Pope.Olyve werd in de 18e eeuw ontdekt in Zeeuws-Vlaanderen. Er zijn enkele verrassende variaties op de naam. Zo zijn bijvoorbeeld de namen Olyvia en Alyvia ook bekend in het Verenigd Koninkrijk. En Olive in Ierland; natuurlijk kennen we ook verkorte vormen als Liv, Livie en Livia. De bekendste van deze mooie namen is waarschijnlijk Oliva Newton-John, de Amerikaanse actrice die de hoofdrol speelde in de film Grease. Maar nu kennen we ook Olivia Munn en Olivia Wilde (o.a. The Girl Next Door).

Opbouw van de naam Olivia

De naam Olivia bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Olivia is Latijn. Andere namen die lijken op Olivia zijn Olive,Olyvia.

Spelling van de naam Olivia

Spelling volgens het internationaal alfabet

O Oslo
L Liverpool
I Italia
V Valencia
I Italia
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

O Otto
L Lodewijk
I Izak
V Victor
I Izak
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

O Oscar
L Lima
I India
V Victor
I India
A Alfa