Meisjesnaam: Sara

Alles over de naam Sara

De meisjesnaam Sara staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 12 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 527 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Prinses, Vorstin, Vreugde, Vrouw van hoge rang, Minister, Essentie.

Herkomst en betekenis van de naam Sara

Sarah is een mooie meisjesnaam. De naam Sarah is afgeleid van het Hebreeuwse woord sarah, dat ‘prinses’ betekent. Sarah is een oudtestamentische naam. Zij was de vrouw van Abraham en de moeder van Izaäk. Volgens Genesis heette Sarah oorspronkelijk Sarai, maar toen zij 90 jaar oud werd, veranderde God haar naam in de meer bevoorrechte Sarah. De naam Sarah is in Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten altijd een populaire voornaam geweest. Hij wordt vaak als vrouwelijke voornaam gebruikt door joden, christenen en moslims, maar blijft ook een populaire naam bij niet-religieuzen in culturen die door deze godsdiensten zijn beïnvloed.

Sarah betekent ‘vreugde’ of ‘verrukking’ in het Arabisch. In het Hebreeuws betekent het “vrouw van hoge rang” en wordt het vaak eenvoudigweg vertaald met “prinses”. In het Syrisch betekent het maan, wat het Hebreeuwse ‘vrouw van hoge rang’ zou kunnen verklaren. In het moderne Hebreeuws is “sara” (שרה) de vrouwelijke vorm van het woord “minister”. Het verwijst vaak naar Sarah, de vrouw van Abraham in de Hebreeuwse Bijbel, het christelijke Oude Testament en de islamitische Koran.
De naam Sara heeft ook wortels in India en verwijst naar “Geeta Sara”, wat het einde van Bhagwadgeeta betekent. In het Sanskriet heeft Sara ook verschillende betekenissen, waaronder essentie, kern en substantie. In Nederland won Sara nipt de naamkeuze van de ouders. De laatste jaren komt het afwisselend voor en staat het steeds in de top 100 van meisjesnamen in de SVB-naamdatabank. Bekende dragers van deze naam zijn. Wie Sara als naam overweegt, moet zich ervan bewust zijn dat hij of zij acteer- of zangtalent kan hebben. Films en TV-series hebben de titel Sara gebruikt, evenals hits van Bob Dylan en Fleetwood Mac.

Opbouw van de naam Sara

De naam Sara bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Sara is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Sara zijn Dara,Jara,Lara,Mara,Saar,Sarah,Sarama,Sare,Sari,Siri,Sora,Tara,Yara,Zara.

Spelling van de naam Sara

Spelling volgens het internationaal alfabet

S Santiago
A Amsterdam
R Roma
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

S Simon
A Anna
R Rudolf
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

S Sierra
A Alfa
R Romeo
A Alfa