Meisjesnaam: Sofie

Alles over de naam Sofie

De meisjesnaam Sofie staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 24 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 387 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Levenswijsheid, Heilige Wijsheid.

Herkomst en betekenis van de naam Sofie

Sophie is een meisjesnaam, afgeleid van de naam Sophia, die is afgeleid van het Griekse woord sophia, dat “wijsheid (van het leven)” betekent en wordt vergeleken met het Latijnse sapientia. In de oudheid werd de term “heilige wijsheid” (Grieks hagia sophia) gebruikt om Christus te beschrijven, en daarna soms als de naam van een kerk. Uiteindelijk werd het de naam van een vrouw, die weer de naam van een heilige werd en zich zo verspreidde. Volgens de Latijnse passio was de heilige Sophia een vooraanstaand christen in Milaan tijdens het bewind van keizer Hadrianus. Na de dood van haar man deelden zij en haar drie dochters (wier namen niet worden genoemd, maar die later verbonden werden met de begrippen “geloof”, “hoop” en “liefde”: fides, spes, caritas en het Griekse pistis, elpis, agapè, waarvan sommige ook namen werden) hun rijkdommen met de armen. Deze naam en zijn variant Sophia zijn bijzonder populair bij ouders in Scandinavische landen zoals Denemarken, Noorwegen en Zweden, en ook in België en Nederland. Varianten van de naam zijn onder meer Safia, Sofy, Sofya, Sophie, Zofi en Zofia.

Opbouw van de naam Sofie

De naam Sofie bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Sofie is Grieks. Andere namen die lijken op Sofie zijn Safa,Safae,Sif,Sifra,Sofia,Sofieke,Soof.

Spelling van de naam Sofie

Spelling volgens het internationaal alfabet

S Santiago
O Oslo
F Florida
I Italia
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

S Simon
O Otto
F Ferdinand
I Izak
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

S Sierra
O Oscar
F Foxtrot
I India
E Echo