Meisjesnaam: Sofia

Alles over de naam Sofia

De meisjesnaam Sofia staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 37 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 349 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Levenswijsheid, Heilige Wijsheid.

Herkomst en betekenis van de naam Sofia

Sophia is een mooie en populaire Griekse meisjesnaam.De naam Sophia is een variant van de Griekse naam Sophia, rechtstreeks afgeleid van het Griekse woord Sophia dat wijsheid betekent.De betekenis van Sophia, en dus Sophia, is ‘wijsheid’. Sophia (Koinē Grieks: σοφία sophía ‘wijsheid’) is een centraal idee in de hellenistische filosofie en religie, het platonisme, de gnostiek en de christelijke theologie. Oorspronkelijk betekende het “slimheid, vaardigheid”, maar de term filosofie (“liefde voor de wijsheid”), later gebruikt door Plato, vormde grotendeels een betekenis die dichter bij phronesis (“wijsheid, intelligentie”) lag.
Sofia is de naam van een Romeinse heilige (Moeder van Geloof, Hoop en Liefde) en koningin van Rusland en Spanje. Sonya is de Russische spelling van Sofia, gespeld als Sofia en Sophia. Beide namen worden veel gebruikt in heel Europa, Italië, Spanje, Noord- en Oost-Europa. Sofia is de nummer één meisjesnaam in Italië en staat in de top tien in Chili, Denemarken en Spanje. In de VS staat de spelling Sophia op nummer 5, terwijl Sofia buiten de Top 10 valt. In Nederland en België was Sophia populairder bij de ouders, maar de laatste drie of vier jaar lijkt Sophia vaker geboren te worden. En eigenlijk alleen in Nederland zijn we de volgende spellingsvarianten al tegengekomen: Sofía , Sófia , Sofìa , Sòfia , Sofià , Sôfia , Sofiâ , Sofiá.
Bekende namen zijn Sophie Herrin (actrice) en componiste Sofia Gubaidulina. Een van de beroemdste dragers heeft zowel de naam Sofia als Sophia. De Italiaanse actrice Sophia Loren werd geboren als Sofia Villani Scicolone. Sophia is de elegante naam bij uitstek voor beroemdheden, zoals Lisa Remini, Felicity Huffman en William H. Macy die hun dochters ook Sophia hebben genoemd.

Opbouw van de naam Sofia

De naam Sofia bestaat uit 5 letters. De oorsprong van Sofia is Grieks. Andere namen die lijken op Sofia zijn Safa,Safae,Sif,Sifra,Sofie,Soof,Zofia.

Spelling van de naam Sofia

Spelling volgens het internationaal alfabet

S Santiago
O Oslo
F Florida
I Italia
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

S Simon
O Otto
F Ferdinand
I Izak
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

S Sierra
O Oscar
F Foxtrot
I India
A Alfa