Meisjesnaam: Suze

Alles over de naam Suze

De meisjesnaam Suze staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 69 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 214 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Lelie.Suze is een verkorte vorm van de meisjesnaam Susanna. Die naam is via het Grieks afkomstig van het Hebreeuwse woord ‘sjoesjanah’, dat ‘lelie’ betekent..

Herkomst en betekenis van de naam Suze

Suze is een hippe en klassieke meisjesnaam. Hip, want Suze is een korte naam die de laatste jaren populair is bij ouders. Suze is ook een klassieke meisjesnaam omdat zij is afgeleid van de naam Susanna, die een klassieke naam is met vele variaties. De naam Susanna is afgeleid van de Griekse vorm van de Hebreeuwse naam שׁוֹשַּ (Shosannah), Σουσάνννα (Sousanna). Het is afgeleid van het Hebreeuwse שׁוֹשָׁן (shoshan), wat “lelie” betekent (in modern Hebreeuws betekent het ook “roos”). Susanna is uiteindelijk een vrouwelijke naam van Egyptische of Perzische oorsprong, waarschijnlijk uiteindelijk van het Egyptische sšn “lotus”. Susanna is de naam van een vrouw in de bijbelboeken Daniël en Lucas; zij wordt vaak gespeld als Susannah, maar Susanna is de oorspronkelijke spelling. De naam is dan ook afgeleid van het Egyptische shoshen dat “lotusbloem” betekent en het Perzische سوسن dat “lelie” betekent. سوسن (Susan) is de Perzische spelling, terwijl in het Armeens Susan, Shushan-Սուսան (Սուսան) = Շունա, Շանիւկ betekent bloem lilium (ԼիV) De spelling Susanna wordt voornamelijk gebruikt in Zweden, Italië, de Nederland en Finland, maar wordt ook gebruikt in Engelssprekende landen. In Nederland en Duitsland is ook een variant bekend die Susanne heet. In Tsjechië en Slowakije wordt het gespeld als Zuzana, en in Hongarije als Zsuzsanna. In Polen is het Zuzanna. Hoewel zeer zeldzaam, wordt het ook gespeld als Susana in Spanje en Portugal, waar deze variant meer voorkomt. Het Hebreeuwse Shoshana wordt veel gebruikt door Joden in de diaspora en het moderne Israël, vaak afgekort als “Shosh” of “Shoshi”; van de varianten met S bestaan die met z ook echt. Dit betekent dat Suzanne, Suzanna en Suzan ook bestaan. In de apocriefen van het Oude Testament is Susanna de naam van een vrouw die beschuldigd wordt van overspel. De profeet Daniël bedroog degenen die haar beschuldigden en zuiverde haar naam, maar uiteindelijk werden zij zelf veroordeeld. De naam komt ook voor in het Nieuwe Testament als de naam van een vrouw die Jezus diende. Als Engelse naam werd hij in de Middeleeuwen soms gebruikt als verwijzing naar een oudtestamentische heldin. Het werd pas gebruikelijk na de protestantse reformatie, toen het vaak Susan werd gespeld. In Nederland en België daarentegen zijn er veel variaties, waarbij kortere versies, zoals Suze, steeds populairder worden onder ouders. Suze, Sanne, Susan en Susan scoren ook hoog.
Weinig beroemdheden in het buitenland zijn echt geboren met de naam Suze. Velen, zoals Susan Lynn “Suze” Aumann (Amerikaanse TV-persoonlijkheid), hebben vaak de bijnaam Susanna of Susanne. In Nederland zijn Suze Mens (presentatrice) en Suze Groeneweg (politica) bekend. La Suze is een rivier in Zwitserland. Suze is ook een beroemd Frans aperitief op basis van gele gentiaan. Het is een gouden drankje met een bitterzoete smaak.

Opbouw van de naam Suze

De naam Suze bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Suze is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Suze zijn Suzan,Suzette.

Spelling van de naam Suze

Spelling volgens het internationaal alfabet

S Santiago
U Uppsala
Z Zürich
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

S Simon
U Utrecht
Z Zaandam
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

S Sierra
U Uniform
Z Zulu
E Echo