Meisjesnaam: Tara

Alles over de naam Tara

De meisjesnaam Tara staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 468 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 29 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Hoge Heuvel of Ster.

Herkomst en betekenis van de naam Tara

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de naam Tara. Het was oorspronkelijk de naam van een Ierse heuvel (Gaelic torra ‘rotsachtige piek’) met een steen op de top. Men gelooft dat dit de steen is waarop de koning van Ierland werd gekroond. Fort Tara, de zetel van de hoge koning van Ierland, was tot de 12e eeuw de hoofdstad van Ierland. Later ging “Tara” “koninklijke heuvel” of “verheven, hoog” betekenen, en in latere tijden veranderde het verder in “toren”. De naam “Tara” werd gevonden op het grondgebied van de immigrant Gerald O’Hara. Een van zijn dochters was Scarlett O’Hara, de heldin van Margaret Mitchell’s roman Gone with the Wind. In deze context betekent de naam Tara “koninklijk bloed” of “heerser”. Thomas Moore gebruikt de naam in Irish Melodies (1814).
Anderen geloven dat de naam Tara een Indiase naam is die door boeddhisten wordt gebruikt. In dat geval heeft de naam Tara twee vertaalmogelijkheden. De meest voorkomende is “bevrijder” en de tweede, minder bekend, is “leider”. De naam is verbonden met barmhartigheid en verlossing, de vrouwelijke energie van verlichting. Volgens de laatste editie betekent “Tara”, vertaald uit het Arabisch, “rationeel”.
De naam Tara is ook de vrouwelijke versie van de bijbelse mannennaam Terah (Tarakh, Terah), die in verschillende talen verschillende weerklanken heeft (Tara, Teire, Terak), en deze naam werd gegeven door de vader van Abraham. Verschillende vertalingen zijn “geit”, “zwerver” en “piekeraar”.

Opbouw van de naam Tara

De naam Tara bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Tara is Iers. Andere namen die lijken op Tara zijn Dara,Jara,Lara,Mara,Sara,Thora,Thyra,Tyra,Yara,Zara.

Spelling van de naam Tara

Spelling volgens het internationaal alfabet

T Tripoli
A Amsterdam
R Roma
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

T Teunis
A Anna
R Rudolf
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

T Tango
A Alfa
R Romeo
A Alfa