Meisjesnaam: Vanessa

Alles over de naam Vanessa

De meisjesnaam Vanessa staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 421 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 33 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Vlinder, degene die verscheen.

Herkomst en betekenis van de naam Vanessa

De oorsprong van de naam Vanessa is in verschillende versies terug te vinden. Het is waarschijnlijk een Engelse naam. De naam is afkomstig uit de literatuur en is een anagram van een deel van de naam van Esther Vanhomri, die Jonathan Swift (1667-1745) in zijn gedicht Vanessa noemde”. De “Wan” is afgeleid van de achternaam, terwijl “Essa” in veel Europese landen als bijnaam voor Esther wordt gebruikt, vaak klinkend als “Essi”. Het gedicht werd gepubliceerd in 1726, hoewel het 13 jaar eerder werd geschreven.

Sommigen menen dat de naam Vanessa als vrouwennaam is ontleend aan de geslachtsnaam van een vlinder die in 1807 door de Deense entomoloog Johan Christian Fabris is ontdekt (tweede theorie). Hij wilde de namen van oude goden gebruiken voor de nieuwe vlindersoorten. Daarom geloven sommigen dat de naam Vanessa een variant is van de naam van de demiurgod Fanet, die in het Grieks wordt uitgesproken als Fanes en wordt vertaald als “verschijnen”. Op basis van deze versie wordt het vertaald als “vlinder”, “snel”, “aanwezig” of “iemand die verschijnt”.
De naam Vanessa is populair sinds het midden van de 20e eeuw. De populariteit van deze naam bereikte een hoogtepunt tussen de jaren 1960 en 1990. Vanessa is een populaire naam in Nederland en ook in Duitsland.

Opbouw van de naam Vanessa

De naam Vanessa bestaat uit 7 letters. De oorsprong van Vanessa is Grieks. Andere namen die lijken op Vanessa zijn .

Spelling van de naam Vanessa

Spelling volgens het internationaal alfabet

V Valencia
A Amsterdam
N New York
E Edison
S Santiago
S Santiago
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

V Victor
A Anna
N Nico
E Eduard
S Simon
S Simon
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

V Victor
A Alfa
N November
E Echo
S Sierra
S Sierra
A Alfa