Jongensnaam: Dirk

Alles over de naam Dirk

De jongensnaam Dirk staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 268 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 65 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Machtige Onder Het Volk.

Herkomst en betekenis van de naam Dirk

Dirk is een oude naam, maar ook een hippe Nederlandse jongensnaam: Dirk of Dirck is een verkorte vorm van de oud-Hollandse jongensnaam Diederik, die machtig onder de mensen betekent. De naam Dirk is sinds de Middeleeuwen zeer populair, mede naar het voorbeeld van de Hollandse graven. In Vlaanderen wordt nog steeds de voorkeur gegeven aan deze oude vorm van de naam. De Nederlanders introduceerden deze naam in Amager (Denemarken) en hij wordt nog steeds gebruikt in de vorm Dirk of Dirch. Vrouwennamen zijn Dirkiena, Dirkina, Dirkje, Dirkske en Dika.

Een minder gebruikelijke variant is Dik. Afkortingen zijn Dikkie, Dickie en Dicky. De Engelse vorm van Dirk is echter niet Dick, want die komt van Richard. Bekende namen zijn Dirk Benedict (acteur) en Dirk Novitski (basketballer) in de Verenigde Staten; Dirk Marcellis is een beroemde Nederlandse voetballer met de naam Dirk. Natuurlijk, Dirk Kuijt ook. In België zijn Dirk Frimout (astronaut) en Dirk de Wachter bekend. Dirk Duffering is een bekend personage uit de avonturen van Harry Potter; Dirk is ook een bekende Nederlandse supermarktketen.

Opbouw van de naam Dirk

De naam Dirk bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Dirk is Nederlands. Andere namen die lijken op Dirk zijn .

Spelling van de naam Dirk

Spelling volgens het internationaal alfabet

D Danemark
I Italia
R Roma
K Kilogramme

Spelling volgens het Nederlands alfabet

D Dirk
I Izak
R Rudolf
K Karel

Spelling volgens het NAVO-alfabet

D Delta
I India
R Romeo
K Kilo