Jongensnaam: Isa

Alles over de naam Isa

De jongensnaam Isa staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 284 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 60 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God heeft gezworen, God is degene bij wie ik zweer.

Herkomst en betekenis van de naam Isa

Isa is zowel een meisjes- als een jongensnaam. In Nederland en België geven ouders hun dochters negen van de tien keer deze naam. In de VS wordt het de helft van de tijd toegediend. En in het VK is het net andersom. Daar geven ouders de naam bijna altijd aan hun zonen.
Als meisjesnaam is hij waarschijnlijk afgeleid van de Italiaanse of Franse naam Isabella, die zelf weer is afgeleid van Elisabeth, “God heeft gezworen, God is wat ik zweer”. Het zou ook de vrouwelijke vorm kunnen zijn van de Germaanse Friese jongensnaam Isse of Iso, die ‘ijs’ of ‘ijzer’ betekent Sinds 2002 staat de naam Isa volgens gegevens van de Sociale Verzekeringsbank herhaaldelijk in de top 20 van populairste meisjesnamen in Nederland Het is op de lijst verschenen. Isa is ook een populaire meisjesnaam in Zweden. VS, VK In de VS is Isaak meestal een afkorting van Isaak of het Hebreeuwse Jesaja voor jongens.
Isa (lees: Iesa, Arabisch: عيسى, Isa bin Maryam, ook ‘Isa zoon van Maryam’) is de islamitisch-Arabische naam van Jezus, die in de Koran wordt genoemd als een belangrijke profeet en boodschapper van de Indzil (Evangelie). Arabisch sprekende christenen gebruiken de term Yasu’ al-Masih (يسوع المسيح). Aangezien Isa de islamitische naam van Jezus is, wordt hij in moslimlanden als jongensnaam gebruikt. In Nederland is de actrice Isa Hoes zeer bekend.

Opbouw van de naam Isa

De naam Isa bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Isa is Frans. Andere namen die lijken op Isa zijn .

Spelling van de naam Isa

Spelling volgens het internationaal alfabet

I Italia
S Santiago
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

I Izak
S Simon
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

I India
S Sierra
A Alfa