Meisjesnaam: Helena

Alles over de naam Helena

De meisjesnaam Helena staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 200 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 79 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: De Stralende, De Schitterende, Fakkel, Zon (van Helios).

Herkomst en betekenis van de naam Helena

De naam Helena is een Griekse meisjesnaam en betekent letterlijk “fakkel”, en betekent “stralende, stralend licht”. De naam is verwant aan Helios, wat ‘zon’ betekent. Helena is een belangrijk mythologisch figuur. Zij was de dochter van oppergod Zeus en Leda. Helena was de mooiste vrouw van Griekenland.
Helena was een subtielere en gracieuzere versie van Shakespeare’s favoriete Helena, gebruikt in All’s Well That End Well en A Midsummer’s Night Dream. Historisch gezien was Helena de moeder van Constantijn de Grote, die in de 4e eeuw een heilige werd (vermoedelijk de dochter van Old Cole), en Evelyn Waugh schreef haar enige historische roman, Helena, gebaseerd op haar verhaal.
Afleidingen van deze naam zijn onder meer Elena, Eline, Elien, Ellen, Heleen(tje), Leen(-tje), Lena, Lenie,Leny, Eileen (Iers), Hélène (Frans), Helene, Hella, Lene (Duits), Helen (Engels), Aleyna (Turkije), Ilona, Ilonka en Ilka (Hongarije), Helenius.
De Britse ster Helena Bonham Carter en het Deense model Helena Christensen hebben hun stempel gedrukt, en ook schoonheidsmogol Helena Rubinstein wordt herinnerd Helena is ook de titel van een liedje van My Chemical Romance.

Opbouw van de naam Helena

De naam Helena bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Helena is Grieks. Andere namen die lijken op Helena zijn Helene,Jelena,Selena.

Spelling van de naam Helena

Spelling volgens het internationaal alfabet

H Havanna
E Edison
L Liverpool
E Edison
N New York
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

H Hendrik
E Eduard
L Lodewijk
E Eduard
N Nico
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

H Hotel
E Echo
L Lima
E Echo
N November
A Alfa