Meisjesnaam: Isabel

Alles over de naam Isabel

De meisjesnaam Isabel staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 100 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 150 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: God Heeft Gezworen, God Is Mijn Eed.

Herkomst en betekenis van de naam Isabel

Isabel is een mooie en klassieke meisjesnaam; men zou verwachten dat de namen Isabella en Isabelle populairder zijn bij ouders, maar in Nederland neemt Isabel van alle varianten tussen Isabella en Isabelle de tweede plaats in. Korte versies zoals Isa komen in Nederland het meest voor. Aangenomen wordt dat het zijn oorsprong heeft in Spanje en Portugal in Zuid-Europa. Isabelle is een Spaanse meisjesnaam die “ik ben gebonden aan God” of “God is mijn onderpand” betekent.
Isabel is afgeleid van Elizabeth, die in de Middeleeuwen actief was in Zuidwest-Europa. Oorspronkelijk werd Elisabel geschreven, maar de eerste lettergreep werd weggelaten toen het zich over het continent verspreidde. In Spanje en Portugal worden Isabel en Elizabeth als varianten van dezelfde naam beschouwd, maar in andere Europese landen en de VS worden zij als aparte namen behandeld.
De charmante Isabel is terug in de mode, een eeuw na haar eerste golf. De naam is namelijk damesachtig en melodieus en doet denken aan Isabel Archer in Henry James’ Portrait of a Lady, een traditionele maar enigszins ongebruikelijke naam. Isabel is zowel wijs als mooi.
Bekende culturele figuren zijn de Chileense schrijfster Isabell Allende en schilderes Isabel Bishop, en de Cubaans-Amerikaanse modeontwerpster Isabel Toledo.
En er zijn vele variaties van de naam om uit te kiezen. Er zijn veel andere kleine Isabellas, Isabella, Belle en Bella.
De naam Isabella is het meest populair in de VS, de naam Isabelle is het meest populair in Frankrijk, de naam Isabelle … Brazilië (via Portugal)! Meer dan 250.000 dochters kregen in het land de naam Isabelle.
In Nederland zijn er ongeveer 5000 mensen met de naam Isabel. De Nederlandse spellingen Isabèl, Isabél, Ísabel en Isábel bestaan ook. Andere bekende namen zijn Isabel Lucas (Australisch model), Isabel Marant (Franse mode-ontwerpster) en Isabel Leonard (operazangeres). In België is Isabelle Albers bekend als journaliste.

Opbouw van de naam Isabel

De naam Isabel bestaat uit 6 letters. De oorsprong van Isabel is Spaans. Andere namen die lijken op Isabel zijn Isabeau,Isabella,Isabelle.

Spelling van de naam Isabel

Spelling volgens het internationaal alfabet

I Italia
S Santiago
A Amsterdam
B Baltimore
E Edison
L Liverpool

Spelling volgens het Nederlands alfabet

I Izak
S Simon
A Anna
B Bernard
E Eduard
L Lodewijk

Spelling volgens het NAVO-alfabet

I India
S Sierra
A Alfa
B Bravo
E Echo
L Lima