Meisjesnaam: Noa

Alles over de naam Noa

De meisjesnaam Noa staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 42 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 310 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Rust, Troost.

Herkomst en betekenis van de naam Noa

Noa is een Hebreeuwse naam; Noa is een voornaam die zowel voor jongens als voor meisjes wordt gebruikt. In de praktijk wordt het echter vooral gebruikt voor meisjesnamen (Noa voor jongensnamen). In Nederland is de naam sinds het einde van de 20e eeuw wijd verbreid; Noa is een variant van het Hebreeuwse Noach. Noach komt in het Oude Testament voor als een van de dochters van Serovchad (Num 26:33). Noach is waarschijnlijk van Babylonische oorsprong, van het woord “nukhu” dat “rust” betekent. Een andere verklaring is dat het komt van een Hebreeuwse wortel die “troost” betekent (nahum), waarvan de laatste medeklinker is weggelaten. De meeste mensen kennen het verhaal van Noach uit de Bijbel. De naam Noach wordt in verband gebracht met het bijbelse verhaal van de zondvloed (Genesis 1:06-09). Soortgelijke verhalen zijn ook overgeleverd in omringende culturen, bijvoorbeeld het beroemde Babylonische Epos van Gilgamesj van rond 1700 v. Chr. Geleerden speculeren dat er ooit zo’n zondvloed moet zijn geweest, en de bijbelse verteller probeert die te begrijpen in het licht van Gods plan voor de mensheid.
De naam Noa staat in Nederland al twee jaar in de top tien. En de naam Noa (of zijn interpunctievarianten zoals Noâ, Noá, Nöa, Noà, Noã, Nóa en Nôa) is niet alleen populair bij Nederlandse ouders. En wist je dat deze naam niet alleen populair is in het Westen? Hieronder staat een lange lijst van “vertalingen” van Noa in andere talen. – Arabisch: نُوحْ (Nūḥ)
– Armeens: Նո naյ (Noy)
– Bulgaars: Ноа (Noа)
– Catalaans: Noè.
– Tsjechisch: Noe
– Perzisch: Noa.
– Fins: Nooa.
– Frans: Noe.
– Georgisch: ნოე (Nee)
– Grieks: Νώε (Noé)
– Hebreeuws: נחַ (Noah).
– Hindi: नूह (noo).
– Hongaars. Noe.
– IJslands: Nói.
– Iers: Naoi.
– Italiaans: Noè.
– Laten we: noas.
– Litouws: Nojus
– Pools. Nee.
– Portugees: Noé.
– Roemeens: Noe.
– Russisch: Ной (Noy)
– Spaans: Noé.
– Servisch: Noje.
– Telugu: నోహు (Novaf)
– Turks: Nuho.
– Yoruba: Noa.
En tenslotte, Tamil: Nagan, wiens naam Noa is afgeleid van Noach.

Opbouw van de naam Noa

De naam Noa bestaat uit 3 letters. De oorsprong van Noa is Hebreeuws. Andere namen die lijken op Noa zijn .

Spelling van de naam Noa

Spelling volgens het internationaal alfabet

N New York
O Oslo
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

N Nico
O Otto
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

N November
O Oscar
A Alfa