Meisjesnaam: Rosa

Alles over de naam Rosa

De meisjesnaam Rosa staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 59 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 225 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Rosa is van Latijnse oorsprong, en verwijst naar de heerlijk geurende bloemsoort de Roos!.

Herkomst en betekenis van de naam Rosa

Rosa is een meisjesnaamnaam; de naam Rosa is van Spaanse, Italiaanse of Latijnse oorsprong en betekent “roos, bloem”.
Met haar zoete, roosachtige aroma en kosmopolitische smaak is Rosa een van de meest klassieke Portugese, Spaanse en Italiaanse namen. De naam is ook geliefd bij de Britse hogere klasse. In Nederland bestaan ook de benamingen Rosà , Rosá , Ròsa en Rósa.
Varianten zijn Roos, Rosalie, Rosalinde, Rosita, Rosan of Rosanne.
In de literatuur is zij een personage in David Copperfield. Rosa Parks is een icoon van de burgerrechtenbeweging, Rosa Bonheur is een beroemde 19e-eeuwse Franse schilderes, Rosa Ponselle is een Amerikaanse operazangeres en Rosa Luxemburg is een linkse activiste. In de moderne tijd verschijnt Rosa soms in videospelletjes, waaronder Final Fantasy IV. In Nederland is Rosa da Silva bekend als musicalster en Rosa Reuten als actrice. En wist je dat haar dochter een geboren acteur is? Er zijn meer dan tien films met de naam Rosa in de titel…

Opbouw van de naam Rosa

De naam Rosa bestaat uit 4 letters. De oorsprong van Rosa is Latijn. Andere namen die lijken op Rosa zijn Resa,Roos,Rosalie,Rosalinda,Rosalinde,Rosaline,Rosalyn,Rosamaria,Rosamonde,Rosanne,Rosario,Rose,Rosie.

Spelling van de naam Rosa

Spelling volgens het internationaal alfabet

R Roma
O Oslo
S Santiago
A Amsterdam

Spelling volgens het Nederlands alfabet

R Rudolf
O Otto
S Simon
A Anna

Spelling volgens het NAVO-alfabet

R Romeo
O Oscar
S Sierra
A Alfa