Meisjesnaam: Rosalie

Alles over de naam Rosalie

De meisjesnaam Rosalie staat volgens de Sociale Verzekeringsbank op plek 100 voor meest gebruikte namen. Deze naam is 150 keer aan een kind gegeven bij de geboorte. De betekenis is kort te omschrijven als: Roem, De Bloemsoort Roos, Zachtaardig paard.

Herkomst en betekenis van de naam Rosalie

De naam Rosalie is een vrouwelijke naam van Franse oorsprong en betekent mooie roos. Het is in wezen een verkorte vorm van Rose, Rosaline en Rosalyn. Rosaline is een mooie Spaanse meisjesnaam. De naam Rosaline, samen met de namen Rosalinde en Rosamund, is ouder dan het lijkt. De oorsprong en betekenis ervan worden niet volledig begrepen. Rosaline als meisjesnaam is waarschijnlijk van Oudduitse oorsprong en de betekenis van Rosalin is “zacht paard”; Rosalin is verwant aan de Oudduitse naam Rosalind. En de naam is waarschijnlijk afgeleid van de Oudgermaanse naam Roslindis, die bestaat uit twee elementen, (h)ros betekent paard en linþia betekent zacht of zachtaardig. Dit kan worden geïnterpreteerd als “een volgzaam paard, een afgericht paard, een zachtaardig paard”. Een andere verklaring is dat Rosarin is afgeleid van het Latijnse Rosa ‘roos’. En het is mogelijk dat het een verkorte vorm is van een Germaanse naam met Rod-, Hrôth- wat “roem” betekent als eerste element; Rosalyn zou ook een naam kunnen zijn die Rose en Lyn combineert. In Nederland is de naam Rosalie al lang Doornroosje; ze is in opkomst sinds de jaren zeventig. De naam is ook zeer populair in Frankrijk, Duitsland, België en de Verenigde Staten. Beroemde houders zijn Rosalie Allen (zangeres) en Rosalie Dayton (Nederlands-Britse zangeres). In Nederland is Rosalie van Breemen een bekende naam. Rosalie is ook de naam van een personage in de populaire serie Twilight. De mooie vampier Rosalie Hale blies deze naam uit het midden van de eeuw nieuw leven in. Het personage is sympathiek en relatief klein, dus Rosalie heeft een kans om weer op te bloeien als babynaam zonder onnodig geassocieerd te worden met Twilight.
Rosalie is lang beroemd geweest door de gelijknamige Broadwaymusical uit 1928, die tien jaar later werd verfilmd, en die beide hits waren.
Rosalie werd door Anne Bronte en Oscar Wilde gebruikt als naam voor een personage in de literatuur; in het midden van de 20e eeuw was “Rosalie” de naam van de dochter in The Goldbergs. Meer recent verscheen Rosalie als een personage in Grimm. Rosalie is blijkbaar een goede naam voor een liedje, want Bing Crosby, Thin Lizzy en Michal Tully hebben het gezongen.

Opbouw van de naam Rosalie

De naam Rosalie bestaat uit 7 letters. De oorsprong van Rosalie is Frans. Andere namen die lijken op Rosalie zijn Rosaline,Rosalyn.

Spelling van de naam Rosalie

Spelling volgens het internationaal alfabet

R Roma
O Oslo
S Santiago
A Amsterdam
L Liverpool
I Italia
E Edison

Spelling volgens het Nederlands alfabet

R Rudolf
O Otto
S Simon
A Anna
L Lodewijk
I Izak
E Eduard

Spelling volgens het NAVO-alfabet

R Romeo
O Oscar
S Sierra
A Alfa
L Lima
I India
E Echo